Presa

Aici puteti consulta o parte din articolele apărute în presă.

23.05.2016 Audiţie la Beijing pentru Operacademy 2016
Pentru proiectul liric Operacademy 2016, tenorul Stelian Gheorghe şi dirijorul Julian Smith colaborează cu Peking University.
Opera „Cosi fan tutte”, de W. A. Mozart este capul de afiş a celei de-a treia ediţii a proiectului Operacademy, prevăzut a avea loc în Oradea, în luna octombrie a acestui an. Pentru o colaborare în cadrul acestui proiect, la invitaţia Academiei de Operă din cadrul Universitatii din Beijing – Peking University, Stelian Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Culturale Operacademy şi Julian Smith, directorul muzical al Operacademy au organizat o audiţie la Beijing, în datele de 12 şi 13 mai.

Obiectivul: selecţionarea a doi-trei cântăreţi chinezi pentru producţia Operacademy 2016 “Cosi fan tutte”. Spectacolele din proiectul Operacademy 2016 vor avea loc la Oradea, în 14 si 16 octombrie 2016, acesta fiind a treia ediţie Operacademy, după ce în 2015 pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea s-a jucat „Flautul fermecat”, iar în ediţia inaugurală, din 2014, se pusese în scenă „Nunta lui Figaro”, avându-l ca autor pe acelaşi geniu originar din Salzburg.

La audiţia din 12 mai, desfăşurată la Peking University, s-au prezentat 27 de cântăreţi, transmite tenorul Stelian Gheorghe. Pentru a doua etapă, cea de lucru individual din data de 13 mai au fost selecţionaţi zece cântăreţi, iar din aceştia vor rămâne doi sau trei interepreţi aleşi spre a face parte din distribuţie. Operacademy transmite că numele chinezilor selecţionati vor fi făcute publice abia după desfăşurarea altor audiţii, urmând să fie făcută o selecţie şi din înscrierile online deschise pentru artiştii doritori să participe la Operacademy 2016.

Chinezii sunt buni!

„La Beijing, am constatat că nivelul de pregatire al studenţilor Academiei de Operă este unul foarte ridicat. Va fi o plăcere pentru noi să putem beneficia de prezenţa lor pe scena oradeană şi mai ales să colaborăm cu o instituţie atât de prestigoasă, cum este Peking University – Universitatea de Stat din Beijing. În acelaşi timp, interesul arătat de Academia de Operă din cadrul Universităţii faţă de Operacademy vine să confirme încă o dată faptul că un astfel de proiect este foarte important pentru un tânăr artist, indiferent de ţara de origine”, a declarat Stelian Gheorghe cu această ocazie.

În vederea colaborării dintre cele două instituţii, va fi întocmit un parteneriat care va sta la baza dezvoltării legăturilor dintre prestigioasa universitate din China şi Asociaţia Culturală Operacademy.
Cu ocazia audiţiei de la Beijing, Operacademy le-a lansat primitoarelor gazde chineze invitaţia de a participa la spectacolele “Cosi fan tutte” de la Oradea.

„Sperăm să o avem în mijlocul nostru pe doamna presedinte a Academiei de Operă, Jin (Kim) Man, precum şi pe profesorii Yang Li, bariton si Chen Wang, soprano”, transmite tenorul Stelian Gheorghe, care anunţă că au demarat deja înscrierile online pentru cântăreţii care doresc să participe la Operacademy 2016. Detalii se găsesc pe www.operacademy.eu.

Internaţional de la bun început

La cele două ediţii precedente ale Operacademy au participat 24 de tineri artişti din 12 ţări: Canada, Marea Britanie, Austria, Italia, România (inclusiv orădeni), Franţa, Columbia, Bulgaria, Australia, Polonia, Uzbekistan şi Rusia.

Încă de la început proiectul a fost sprijinit financiar şi logistic de către Consiliul Judeţean Bihor, iar începând cu 2015 proiectul Operacademy beneficiază şi de finanţarea Guvernului României, prin Ministerul Culturii, alături de un număr important de sponsori şi parteneri din Oradea şi din străinătate.

La rândul lor, Teatrul Regina Maria şi Filarmonica din Oradea au fost partenere Operacademy în ediţiile precedente, iar organizatorii contează pe sprijinul celor două instituţii de cultură orădene şi pentru ediţia din acest an.

http://www.bihon.ro/auditie-la-beijing-pentru-operacademy-2016/1646516

27.10.2015 Digi24 Oradea

Spectacol de operă la Oradea. 15 tineri artiști au interpretat piesa ”Flautul fermecat”, de Mozart

Cei 15 artiști vin din România, Franța, Italia, Anglia, Polonia, Australia, Rusia și Uzbekistan şi au ajuns în Oradea la începutul acestei luni. Pregătirile care au durat aproape trei săptămâni şi-au arătat roadele aseară, când au fost aplaudaţi de peste 500 de melomani.

“Îmi place foarte mult în general stilul acesta de muzică şi este o plăcere de fiecare dată.”

Este pentru al doilea an când interpreți aflați la începutul carierei aduc în faţa orădenilor muzica de operă. Iniţiatorul proiectului Operacademy îşi doreşte ca în acest fel să lanseze vocile de mâine ale teatrului liric românesc.

“Proiectul Operacademy îşi propune să promoveze tinerii artişti, aşa cum îi vedeţi aici, sunt 15 tineri, care mulţi dintre ei, pentru prima oară au şansa să apară pe scenă şi în asemenea condiţii”, explică tenorul Stelian Gheorghe, președintele Asociaţiei Culturale Operacademy.

“Pentru viaţa profesională înseamnă foarte mult, este un rol de bază pentru un bass şi asigură o carieră bună şi îndelungată”, spune Florina Ganea, care a jucat în rolul lui Sarastro.

“Îţi permite să ai o experienţă adevărată pe scenă, într-un teatru adevărat, cu tehnică, costume, cu orchestră şi cu o pregătire de o lună, o adevărată pregătire, este important pentru noi să avem o asemenea oportunitate”, consideră Elise Efremov, în rolul Paminei.

Pentru orădeanul Robert Bede se întrevede o carieră strălucitoare, deşi are doar 23 de ani. Tânărul a jucat unul dintre rolurile principale.

“Am mai cântat două roluri mai mici, dar acest rol este o provocare pentru mine, este un rol mare, chiar şi profesoara mea zicea că, şi pentru cei care cântă de ani de zile, este o provocare.”

Spectacolul a fost regizat de un profesor universitar de la Conservatorul Claude Debussy din Paris. Proiectul cultural este finanțat de Ministerul Culturii și de Consiliul Județean Bihor, cu sprijinul Primăriei Oradea. Anul trecut, Operacademy a adus pe scena Teatrului “Regina Maria”, piesa „Nunta lui Figaro”, de Mozart.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță

 

http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Oradea/Stiri/Spectacol+de+opera+la+Oradea+15+tineri+artisti+au+interpretat+pi

26.10.2015 Adevarul - „Aventura” unui proiect inedit

„Aventura” unui proiect inedit 26 octombrie 2015,

În urmă cu un an, la Oradea se lansa un proiect inedit, poate surprinzător dar deosebit de interesant şi binevenit în viaţa noastră muzicală, Asociaţia Operacademy şi preşedintele său, tenorul Stelian Gheorghe, stabilit de mulţi ani în Germania, propunându-şi, pe de o parte, să ofere publicului din frumosul oraş bihorean posibilitatea de a urmări seri de operă, iar pe de altă parte să creeze un cadru propice evoluţiei unor tineri solişti pe o scenă adevărată, în spectacole adevărate, ceea ce pentru ei constituie o oportunitate poate nesperată de a cânta în compania orchestrei, de a lucra cu un regizor şi un dirijor cu experienţă. Parte dintre ei urcă astfel pentru prima oară în lumina reflectoarelor, învaţă să poarte costumele, să colaboreze cu partenerii de scenă şi cu ansamblul, aspecte esenţiale la începutul unei dorite cariere solistice. Un beneficiu substanţial este şi faptul că reprezentaţiile se desfăşoară în superba ambianţă a Teatrului „Regina Maria”, construit la îngemănarea veacurilor XIX-XX de către vestiţii arhitecţi vienezi Fellner şi Helmer (cei care au proiectat zeci de clădiri devenite celebre, precum Operele din Zurich, Odessa, Praga, Berlin, dar şi Cluj sau Timişoara, Theater an der Wien, Konzerthaus din Viena, Tonhalle Zurich sau Teatrul din Salzburg), într-o manieră elegantă, păstrând farmecul „de epocă” şi prin exteriorul neo-clasic, având însă şi elemente neo-baroc, dar şi prin aspectul sălii de factură rococo, rafinată ca stil, cu loji şi balcoane, cu fosă, având acum o capacitate de 570 locuri.

Dacă anul trecut, la prima ediţie a proiectului, s-a prezentat opera Nunta lui Figaro de Mozart, de această dată s-a optat pentru o altă creaţie mozartiană – Flautul fermecat -, precedat însă de un concert susţinut de tinerii particianţi sosiţi din 8 ţări, organizatorul şi sufletul acestui demers ambiţios şi dificil, Stelian Gheorghe, dorind ca fiecare să cânte şi o piesă din ţara respectivă, pe lângă arii din opere sau canzonete cu mare impact la public. Astfel, sub genericul „Amicii in canto”, s-a derulat un program variat, atractiv, prezentat de către cei selectaţi sau recomandaţi de Asociaţie pentru a lucra la Oradea, timp de o lună, la „ridicarea” spectacolului, cu regizorul Carmelo Agnello de la Opera din Nancy şi cu dirijorul Julian Smith din Ţara Galilor, binecunoscut ca selecţioner al Concursului BBC Cardiff Singer of the World. O „provocare” pentru toţi cei implicaţi într-un demers la reuşita căruia au contribuit substanţial numeroşi sponsori care au asigurat transportul, cazarea şi… multe altele, având şi sprijinul Primăriei, dar şi suport financiar din partea Ministerului Culturii.

S-a lucrat cu pasiune şi seriozitate, deopotrivă cu pianistul italian Salvatori Scinaldi şi cu Barbara Pomsl care a venit special pentru a-i ajuta să pronunţe corect textul german – pentru că opera s-a cântat în original, replicile vorbite fiind destul de numeroase. Repetiţiile au avut loc la Cetate, apoi, în zilele premergătoare spectacolului, pe scena teatrului, în decorurile sumare imaginate de scenografa Vioara Bara – de fapt pânze sugerând desene făcute de copii -, în timp ce costumele au fost extrem de eterogene, de la hainele de stradă la uniforme militare, pelerine, veşminte (poate) ţărăneşti sau chiar japoneze, răspunzând astfel intenţiilor regizorale. Concepţia lui Carmelo Agnello surprinde încă de la intrarea coriştilor, care vin prin sală, privesc plini de curiozitate detaliile de interior, asemeni unor vizitatori într-un muzeu, apoi urcă pe scenă, unde rămân să „comenteze” momente din reprezentaţie, stând în picioare sau pe scaun, în plan secund, pentru ca la final să îşi continue „vizitarea” teatrului plecând prin deschiderea de fundal. Iar personajele sunt creionate în datele lor esenţiale, întreaga acţiune rămânând destul de statică, tratată adesea mai curând oratorial. Sub aspect muzical, încă de la repetiţia generală s-a vădit disponibilitatea reală a tinerilor (cu vârste cuprinse între 18 şi 39 de ani) de a aborda şi… rezolva o partitură atât de pretenţioasă într-o manieră îngrijită, cât mai aproape de cerinţele stilistice, glasurile fiind calitative, încă destul de „crude” sau deja formate, cu o anume experienţă, conduse cu acurateţe şi muzicalitate, cu intenţii interpretative demne de laudă, uneori chiar remarcabile. Pornind tocmai de a faptul că toţi au etalat calităţi vocale interesante, promiţătoare sau performante, lucrate în general cu atenţie sub aspectul tehnicii, al frazării şi al expresiei, se cuvin apreciaţi şi încurajaţi, fiecare în parte, în raport cu datele naturale şi cu pregătirea lor. Desigur, s-a remarcat soprana Cristina Oltean (de la Cluj) care, în ciuda unei viroze rebele, a reuşit să susţină rolul Regina Nopţii cu siguranţă şi inteligenţă, conferind personajului şi prestanţa şi incisivitatea necesară (şi) în plan scenic, glasul său generos, plin, cu o coloratură impecabilă şi un acut spectaculos (afectat însă de problemele de sănătate) atrăgând imediat atenţia şi, firesc, entuziasmând încă de la primele măsuri. De altfel, pentru mine a fost o surpriză extrem de plăcută „descoperirea” ei, cu câteva săptămâni în urmă, la Craiova, în Elixirul dragostei, reascultând-o acum într-o lucrare total diferită, abordată însă cu aceeaşi rigoare şi, mai ales, cu o interpretare nuanţată, cu temperament şi anvergură vocală, având toate datele unei afirmări rapide într-o carieră… adevărată. La rândul său, soprana Elise Efremov (Austria/Franţa) a fost credibilă Pamina, cu voce caldă, luminoasă, frumos condusă, simpatică şi sensibilă, în timp ce partanerul ei, tenorul Robert Bede (de la Oradea), încă la primii paşi în lumea scenei, a convins că are o voce lirică plăcută, dar sunetul trebuie „îmbrăcat” şi legat într-o frază cursivă, iar mişcarea necesită un pus de degajare şi mobilitate, ceea ce… se învaţă. În Papageno, baritonul Jacel Batarowski (din Polonia) are avantajul unei expresivităţi vocal-scenice deosebite, aducând şi umor şi firesc „păsărarului” naiv sau speriat sau năuc, fiind unul dintre personajele cele mai reliefate din întreaga distribuţie. Alături de el, soprana Natalia Brazhkina (din Rusia) a reuşit să rostească textul „bătrânei” deosebit de amuzant, cântând apoi corect dar uşor strident; basul orădean Florin-Mircea Ganea a avut prestanţă în Sarastro, vocea sa amplă şi apariţia impunătoare ajutându-l să confere ceva din gravitatea personajului, tenorul francez Richard Golian aducând, de asemenea, o parcurgere curată a partiturii lui Monostatos, chiar dacă regizorul a vrut ca personajul să nu mai fie nici fioros, nici grotesc, ci mai curând sobru, îndrăgostit şi… supărat. Omogen şi bine echilibrat a fost şi grupul celor trei Doamne – Maria Tempfi (Oradea), Ania Wozniak (Fraţa/Polonia), Valeria Şarovatova (Uzbekistan) -, dar şi cel al Copiilor – Amalia-Denisa Preda (Timişoara), Roxana Mascaş (Oradea), Andreea Gordan (Oradea) -, care a rămas destul de şters şi „neutru” ca implicare, probabil tot conform cerinţelor regizorale. În Crainic şi în Străjerul II l-am ascultat pe italianul Giuseppe Zema, iar în Preotul II şi Primul străjer a apărut tenorul bucureştean Şerban Cristache, a cărui voce solidă şi calitativă rămâne, din păcate, doar la nivelul datelor native. În fosă, orchestra Filarmonicii din Oradea, abordând o lucrare departe de repertoriul curent „de stagiune”, a acompaniat eficient soliştii, colaborând şi cu ansamblul coral ProArt Academy (pregătit de Ovidiu Niculaş), iar la pupitru, Julian Smith a coordonat cu atenţie relaţia fosă-scenă, evitând decalajele, încercând să obţină culori şi accente, dar mai ales o evoluţie unitară a spectacolului din punct de vedere muzical, ceea ce a şi realizat, cu răbdare şi perseverenţă. La finalul repetiţiei generale, după emoţia parcurgerii integrale a partiturii în decoruri şi costume, încercând să se plieze pe viziunea regizorului asupra mişcării scenice şi a construcţiei personajelor întrupate, tinerii solişti au realizat că… au izbutit să se ridice la nivelul unei producţii închegate, având şi cursivitate şi logică, meritând aplauze, pentru totul a fost pus la punct, s-a cântat cu plăcere, fără asperităţi sau neîmpliniri, aşa încât perspectiva reprezentaţiilor cu public se contura deja de succes (ceea ce s-a şi… întâmplat!). Şi trebuie subliniat faptul că biletele la ambele spectacole s-au epuizat cu o săpămână înainte, semn că ideea unui asemenea proiect la Oradea se dovedeşte extrem de inspirată, organizatorii gândind deja „aventura” unei noi producţii, anul viitor. Pentru că, în ciuda efortului, a problemelor de tot felul, satisfacţia aplauzelor şi a aprecierilor, precum şi şansa de a primi sprijin din partea autorităţilor locale şi centrale, evident şi a unor sponosri generoşi şi importanţi, reprezintă tot atâtea argumente în favoarea continuării unui demers născut din dorinţa de a susţine tinerii şi de a oferi, la Oradea, bucuria unor seri de operă aşteptate cu nerăbdare de melomani.

Este un dublu-câştig ce merită din plin să fie reeditat şi poate amplificat în următoarele ediţii.

 

http://adevarul.ro/cultura/arte/aventura-unui-proiect-inedit-1_562e06c1f5eaafab2c0c8bb2/index.html

26.10.2015 Crisana - Aplauze pentru tinerii interpreti
Aplauze pentru tinerii interpreţi – “Flautul Fermecat” i-a cucerit pe orădeni
Autor: Cristina Puşcaş

Cele două reprezentaţii ale “Flautului Fermecat”, de vineri şi duminică seara, au dovedit ca şi în Oradea spectacolele lirice de calitate îi atrag pe orădeni.

“Flautul Fermecat” de W.A. Mozart care a avut două reprezentaţii pe 23 şi 25 octombrie în sala mare a Teatrului Regina Maria, face parte dintr-un proiect iniţiat de către Asociaţia Culturală OPERACADEMY, aflat la a doua ediţie. Succesul spectacolului a relevat apetitul orădenilor pentru astfel de evenimente, iar organizatorul a reuşit, prin alegerea acestei opere de excepţie, să-i cucerească pe spectatori. În plus, scopul nobil al acestui proiect este de a oferi unor tineri talentaţi, aflaţi la început de carieră, să joace într-un spectacol de o asemenea anvergură, pe o scenă adevărată şi sub bagheta unor maeştri de talie mondială. Timp de o lună, 16 tineri, opt fiind români, restul invitaţi străini veniţi din Uzbekistan, Rusia, Polonia, Australia, Italia şi Franţa, s-au aflat la Oradea unde au pus în scenă minunata operă. Toţi aceşti tineri s-au putut bucura de experienţa profesională a dirijorului Julian Smith din Ţara Galilor, a regizorului Carmelo Agnello din Franţa, respectiv a pianistului italian Salvatore Scinaldi. Eroii evenimentului au fost Florin Mircea Ganea (Oradea), care l-a interpreta pe Sarastro; Tamino a fost jucat de Robert Bede (Oradea); Regina nopţii a prins viaţă prin tânăra soprană Cristina Maria Oltean (Cluj) şi Stephanie Gibson (Anglia/Australia); Pamina, fiica sa a fost interpretată de Elise Efremov (Austria/Franţa); Jacek Batarowski (Polonia) l-a jucat Papageno; Papagena a fost interpretată de Nataliya Brazhkina (Rusia); Monostatos a fost jucat de Richard Golian (Franţa); Maria Tempfli (Oradea) a dat voce personajului prima doamnă a reginei; a doua doamnă – Ania Wozniak (Franţa/Polonia); a treia doamnă – Valeriya Sharovatova (Uzbekistan); primul copil – Cristina Bede (Oradea); al doilea copil – Mascaş Roxana (Oradea); al treilea copil – Andreea Gordan (Oradea); al doilea preot şi primul străjer – Laszlo Bede (Oradea); vorbitorul şi al doilea străjer – Giuseppe Zema (Italia). Povestea este una iniţiatică, în care prinţul Tamino trebuie să treacă trei probe prin care să-şi dovedească curajul şi statornicia, urmând ca la final să se aleagă cu mâna iubitei sale, Pamina. În drumul său presărat cu multe obstacole, îl va avea alături pe păsărarul Papagheno. Tamino primește ca armă un flaut fermecat, iar Papageno un joc de clopoței. Odată ajunşi pe tărâmul lui Sarastro, cel care o răpise pe Pamina, cei doi eroi află că temutul tiran Sarastro este de fapt un mare înţelept, care a dorit să o scape pe Pamina de sub influenţa malefică a mamei sale. Una dintre cele mai grele încercări este este Tăcerea, însă Tamino o va depăşi, la fel ca şi pe celelalte. Astfel, încercarea Reginei nopţii de a se răzbuna pe înţeleptul Sarastro va eşua, iar cei doi tineri Tamino şi Pamina vor ieşi învingători datorită iubirii lor.

 

25.10.2015 Jurnal Bihorean - Flautul care a fermecat publicul oradean

Flautul care a fermecat publicul orădean

 

Scris de Călin Corpaş – Varianta Operacademy a „Flautului fermecat” a cules aprecierile publicului orădean, dar şi a muzicologilor prezenţi în sală.

Scena plină a Teatrului Regina Maria a găzduit, vineri seara, premiera operei „Flautul fermecat”, în cadrul proiectului Operacademy 2015. Un proiect temerar, demarat de tenorul Stelian Gheorghe, cel care a avut curajul să propună publicului orădean o operă pusă în scenă rarisim în România, jucată în limba germană, cu supratitrare în limba în română, într-o distribuţie specială. Judecând după reacţia publicului de vineri seară, opera a fost bine apreciată, efortul artiştilor, tineri şi foarte tineri, fiind recompensat prin aplauze generoase.

Artiştii orădeni Florin Mircea Ganea, Robert Bede, Maria Tempfli şi mai tinerele Roxana Mascaş şi Andreea Gordan s-au completat excelent cu soprana clujeană Maria Cristina Oltean, cu alţi artişti români (Şerban Cristache şi Ana Maria Preda) dar şi cu alţi tineri artişti sosiţi din străinătate (Elise Efremov, Jacek Batarowski, Nataliya Brazhkina, Richard Golian, Ania Wozniak, Valeriya Sharovatova, Giuseppe Zema).

„Flautul fermecat” este ultima operă a lui W.A. Mozart, geniul austriac ce urma să moară prematur, la doar două luni de la premiera operei, în 1791. Opera evidenţiază antagonismul „iniţiaţilor” cu „cleveteala femeilor”, duelul de la distanţă dintre Sarastro (Ganea) şi Regina Nopţii (Oltean) scoţând la iveală elementele de sorginte masonică a operei mozartiene. Regina Nopţii reprezintă o formă periculoasă de obscurantism, în timp ce Sarastro este suveranul iluminat, care guvernează cu înţelepciune, în baza principiilor raţiunii. Încercările prinţului Tamino (Bede) şi a păsărarului Papageno (Batarowski) simbolizează evoluţia oscilantă a omenirii, cu încercări trecute cu virtuozitate (Tamino), dar şi cu momente pline de îndărătnicie (Papageno), de la haos (simbolul şarpelui), prin superstiţie religioasă (Regina şi doamenele sale), până la iluminarea raţională (Sarastro şi preoţii).

Cu reflectoarele pe orădeni

Prin operele puse în scenă la Oradea – „Nunta lui Figaro” (2014) şi „Flautul fermecat” (2015) – Asociaţia Culturală Operacademy reuşeşte să dea posibilitatea talentaţilor artişti orădeni să se afirme. Baritonul Florin Ganea şi tenorul Robert Bede au reuşit să se ridice la înălţimea rolurilor proeminente oferite de către regizorul Carmelo Agnello, iar Maria Tempfli (prima doamnă a Reginei) şi-a demonstrat încă o dată calităţile, ce se cer fructificate. Condusă de bagheta maestrului galez Julian Smith, Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea a contribuit din plin la valoarea operei pusă în scenă vineri seara, la Teatru, al cărei al doilea spectacol urma să fie jucat aseară.

„Flautul fermecat” – varianta OPERACADEMY – a suscitat interesul muzicologilor Anca Florea (critic de artă) şi Mihai Cosma (Opera Naţională Bucureşti), prezenţi în sală.

 

http://www.bihon.ro/flautul-care-a-fermecat-publicul-oradean/1584728

14.10.2015 Jurnal Bihorean

Aplauze generoase pentru „Amici in canto”

Scris de Călin Corpaş – Distribţia „Flautului fermecat” – în varianta Operacademy, a cântat arii de operă şi canţonete, marţi seara, pe scena Filarmonicii.

Spectacolul liric „Amici in canto” a atras publicul iubitor de operă marţi seara, în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat din Oradea. Acompaniaţi la pian de orădeanca Matei Camelia şi de italianul Salvatore Scinaldi, 14 artişti din Oradea, din ţară şi din străinătate, majoritatea tineri au interpretat arii de operă, operetă şi canţonete.

Spectacolul face parte din proiectul Operacademy, iniţiat de tenorul Stelian Gheorghe, cel care, de altfel, a şi fost gazda spectacolului. Înainte să dea glas vocilor deosebite ale artiştilor cooptaţi în Operacademy, ediţia 2015, Stelian Gheorghe a ţinut să mulţumească Ministerului Culturii, şi Consiliului Judeţean pentru finanţare, nominalizându-i pe ministrul Ioan Vulpescu, prefectul Claudiu Pop şi preşedintele Cornel Popa, cărora le-a mulţumit pentru sprijinul acordat acestui proiect cultural independent, aflat la a doua ediţie în Oradea.

Orădeni şi străini

Pe scena Filarmonicii au cântat atât atât artişti experimentaţi, cât şi tineri aflaţi la începutul carierei, cu toţii tineri şi foarte tineri. Au apărut în faţa concitadinilor lor orădenilor Florin Mircea Ganea (A te estremo addio „Simon Boccanegra” – Verdi), Robert Bede (Chitarra romana – Claudio Villa), Maria Tempfli (E strano… Sempre libera „La Traviata” – Verdi) şi tinerele absolvente ale Liceului de Artă Andreea Gordan (O, dacă n-ai nimic a-mi spune – Gavril Musicescu) şi Roxana Mascaş (Ştii tu, bade – Tiberiu Brediceanu). De altfel, Maria Tempfli a impresionat prin dăruirea de care a dat dovadă în interpretarea sa din finalul spectacolului, dând dovadă de resurse artistice generoase.

Ceilalţi artişti care şi-au dat concursul la reuşita spectacolului au fost Şerban Cristache (Bucureşti), Elise Efremov (Austria/Franţa), Nataliya Brazhkina (Rusia), Ania Wozniak (Franţa/Polonia), Valeriya Sharovatova (Uzbekistan), Stephanie Gibson (Anglia/Australia), Richard Golian (Franţa),  Jacek Batarowski (Polonia) şi Giuseppe Zema (Italia). Concertul s-a terminat cu un „Brindisi”, îndelung aplaudat de către generosul public orădean.

Alături de Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea (dirijor Julian Smith – Ţara Galilor) şi de Corul ProArt Academy (dirijor Ovidiu Niculaş), artiştii ce fac parte din echipa Operacademy 2015 vor pune în scenă, la Teatrul Regina Maria, opera mozartiană „Flautul fermecat”, în regia lui Carmelo Agnello (Franţa). Spectacolele vor avea loc în 23 şi 25 octombrie, de la ora 19.

 

http://www.bihon.ro/aplauze-generoase-pentru-amici-in-canto/1581489

13.10.2015 Crisana - Amici pe scena
Spectacol de operă şi operetă la Filarmonică – Amici pe scenă
Autor: Cristina Puşcaş

Amici din opt ţări, reuniţi la Oradea, în cadrul proiectului Operacademy 2015, au încântat, aseară, publicul orădean cu un spectacol de operă şi operetă. Fiecare solist a interpretat o bucată muzicală adusă din ţara de origine.

Aflat la a doua ediţie, proiectul Asociaţiei Operacademy 2015, iniţiat de tenorul Stelian Gheorghe, reuneşte la Oradea 16 tineri artişti, care, în aceste zile, pun în scenă spectacolul de operă “Flautul Fermecat”. Toţi aceşti tineri se bucură de experienţa profesională a dirijorului Julian Smith, din Ţara Galilor, a regizorului Carmelo Agnello, din Franţa, respectiv a pianistului italian Salvatore Scinaldi. Pe lângă spectacolul de operă care va avea două reprezentanţii, pe 23 şi 25 octombrie, cântăreţii au mai pregătit, ieri, o surpriză specială, pentru publicul meloman orădean. Serata muzicală “Amici in canto” a fost găzduită de Sala Enescu-Bartok a Filarmonicii Oradea. Pe scenă au urcat artiştii: Florin Mircea Ganea (Oradea), Robert Bede (Oradea), Stephanie Gibson (Anglia/Australia), Elise Efremov (Austria/Franţa), Jacek Batarowski (Polonia), Natalya Brazhkina (Rusia), Richard Golian (Franţa), Maria Tempfli (Oradea), Ania Wozniak (Franţa/Polonia), Valeriya Sharovatova (Uzbekistan), Roxana Mascaş (Oradea), Andreea Gordan (Oradea), Giuseppa Zema (Italia), Şerban Cristache (Bucureşti). Aceştia au interpretat arii şi duete din opere, operetă şi canţonete din ţara lor de origine. Acompaniamentul la pian a fost asigurat de Salvatore Scinaldi (Italia) şi Camelia Matei.

 

09.10.2015 Jurnal Bihorean - Tineri artisti din opt tari canta la Oradea

Tineri artişti din opt ţări cântă la Oradea, în Operacademy 2015

Scris de Călin Corpaş – Concertul de marţi, „Amici in canto” şi opera „Flautul fermecat” sunt propuse orădenilor, în cadrul unui proiect internaţional.

Artişti din opt ţări concertează marţi, la Oradea, în cadrul concertului „Amici in canto”, ce aduce pe scena Filarmonicii arii de operă, operetă şi canţonete, începând cu ora 19. „I-am rugat pe artişti ca pentru concertul Amici in canto să vină cu piese specifice locului de unde vin: Polonia, Uzbekistan, Rusia”, precizează Stelian Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Culturale Operacademy.

Spectacolul liric face parte din proiectul Operacademy 2015, pus în scenă de tenorul Stelian Gheorghe, beneficiind de finanţarea Ministerului Culturii şi de sprijinul financiar al Consiliului Judeţean. De altfel, Stelian Gheorghe a ţinut să mulţumească prefectului Claudiu Pop şi preşedintelui Cornel Popa pentru demersurile efectuate ca acest proiect cultural să poată ajunge şi la a doua sa ediţie, în Oradea.

Artişti din Franţa, Italia, Anglia/Australia, Austria, Polonia, Rusia, Uzbekistan şi, desigur, România îşi dau concursul pentru succesul proiectului Operacademy 2015, ce include, alături de concertul „Amici in canto”, opera „Flautul fermecată” – jucată pe scena Teatrului Regina Maria, în 23 şi 25 octombrie, de la ora 19. Regia spectacolului este asigurată de Carmelo Agnello, profesor universitar la Conservatorul Claude Debussy din Paris şi dramaturg la Opera din Nancy, iar dirijorul acestuia este Julian Smith din Ţara Galilor, fost director muzical al Operei Naţionale Galeze şi fost selecţioner al celei mai prestigioase competiţii de canto din lume, BBC Cardiff Singer of the World.

Stelian, Carmelo şi Julian

„Îmi place filosofia proiectului. Dă posibilitatea tinerilor artişti să se remarce. Prin intermediul Operacademy, au norocul de a lucra la un mod profesionist şi să beneficieze, astfel, de o formare în această profesie. La spectacol se vor vedea rezultatele”, a explicat Carmelo Agnello de ce a răspuns pozitiv invitaţiei lui Stelian Gheorghe, pentru al doilea an consecutiv.

Teatrul Regina Maria este partener Operacademy pentru punerea în scenă a operei „Flautul fermecat”, de W.A. Mozart. „Ne-am dat seama că publicul orădean este mare amator de operă şi am dorit să sprijinim acest proiect, pentru că implică tineri artişti”, a transmis Mădălina Bejuşcă, asistent-manager la Teatrul orădean.

Pentru Operacademy 2015, artiştii au selectaţi prin recomandări ale regizorului, dirijorului, ale profesorilor de canto, prin înscrieri pe www.operacademy.eu. „Selecţia artiştilor s-a făcut printr-o consultare între între mine, Carmelo şi Julian”, subliniază Stelian Gheorghe.
Biletele pentru „Amici în canto” (25 lei) se găsesc la casieria Filarmonicii de Stat (str. Moscovei nr. 5), precum şi la recepţia Caro Boutique Hotel&Restaurant (str. M. Kogălniceanu nr. 21A). Biletele pentru „Flautul fermecat” sunt vândute de Teatrul Regina Maria, la preţuri de la 15 la 35 de lei.

Distribuţia OperAcademy pentru „Flautul fermecat”

Sarastro – Florin Mircea Ganea (Oradea);
Tamino – Robert Bede (Oradea);
Regina nopţii – Cristina Maria Oltean (Cluj) şi Stephanie Gibson (Anglia/Australia);
Pamina – Elise Efremov (Austria/Franţa);
Papageno – Jacek Batarowski (Polonia);
Papagena – Nataliya Brazhkina (Rusia);
Monostatos – Richard Golian (Franţa);
Prima doamnă a reginei – Maria Tempfli (Oradea);
A doua doamnă – Ania Wozniak (Franţa/Polonia);
A treia doamnă – Valeriya Sharovatova (Uzbekistan);
Primul copil – Amalia Denisa Preda (Timişoara);
Al doilea copil – Mascaş Roxana (Oradea);
Al treilea copil – Andreea Gordan (Oradea);
Al doilea preot şi Primul străjer – Şerban Cristache (Bucureşti);
Vorbitorul şi al doilea străjer – Giuseppe Zema (Italia).
La pian: Salvatore Scinaldi (Italia).
Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea
Corul ProArt Academy, dirijor Ovidiu Niculaş

 

 

http://www.bihon.ro/tineri-artisti-din-opt-tari-canta-la-oradea-in-operacademy-2015/1579751

08.10.2015 Digi24 Oradea

“Flautul fermecat” se joacă la Oradea. Spectacolul va avea loc în cadrul proiectului Operacademy

Cei aproape 20 artişti au ajuns în Oradea la începutul acestei luni. Ca spectacolul să fie cât mai reuşit, tinerii fac repetiţii în fiecare zi în Cetate.

Înfiinţată în 2014, Asociaţia Culturală Operacademy îşi propune să-i ajute pe tinerii artişti să acumuleze experienţă alături de cântăreţi experimentaţi, dirijori, regizori şi pianişti consacraţi. În plus, organizatorii le oferă iubitorilor de operă posibilitatea de a asista la spectacole de calitate.

Proiectul nostru vine nu numai să întregească această cerere, ci vine cu un proiect unic în România, aflat deja la a doua ediţie, dedicat tinerilor interpreţi de pretutindeni“, a precizat tenorul Stelian Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Culturale Operacademy.

De regia spectacolului se va ocupa Carmelo Agnello, profesor universitar la Conservatorul Claude Debussy din Paris: “Îmi place filozofia acestui proiect, pentru că le dă posibilitatea tinerilor cântăreţi să apară pe scenă. Este o activitate care de multe ori lipseşte când vine vorba de formarea lor în academia de muzică sau conservator.

Artiştii vor urca pe scena Filarmonicii din Oradea marţea viitoare, pentru spectacolul liric “Amici in canto”. Piesa “Flautul fermecat” a lui Mozart va fi pusă în scenă o săptămână mai târziu, pe 23, respectiv 25 octombrie, la Teatrul “Regina Maria”.

“Ne-am dat seama că publicul orădean este mare amator de operă şi am dorit să sprijinim acest proiect, având în vedere că implică şi tineri muzicieni”, spune Mădălina Bejuşca, asistent manager în cadrul Teatrului “Regina Maria”.

Anul trecut, Operacademy a adus la Oradea opera “Nunta lui Figaro”. Proiectul cultural este finanțat de Ministerul Culturii și de Consiliul Județean Bihor, cu sprijinul Primăriei Oradea.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Oradea/Stiri/Flautul+fermecat+se+joaca+la+Oradea+Spectacolul+va+avea+loc+in+c

07.10.2015 Crisana - Un proiect care reuneste tineri din opt tari
Un proiect care reuneşte tineri din opt ţări – “Flautul Fermecat” pe scena orădeană
Autor: Andreea COSTEA
Artiştii care vor evolua în 23 şi 25 octombrie, în opera “Flautul Fermecat”, au avut ieri o întâlnire cu repezentanţii presei orădene, prilej cu care a fost prezentat şi proiectul Asociaţiei Asociaţiei Culturale Operacademy, aflat la a doua ediţie.

Sosiţi din opt ţări, cei 16 artişti, din care cinci orădeni, au început încă de pe 1 octombrie repetiţiile în Cetatea Oradea. Toţi aceşti tineri se pot bucura de experienţa profesională a dirijorului Julian Smith, din Ţara Galilor, a regizorului Carmelo Agnello, din Franţa, respectiv a pianistului italian Salvatore Scinaldi. “Oradea are o ofertă prea mică de spectacole de operă. Proiectul nostru vine să satisfacă această cerere. Este un proiect unic, aflat la a doua ediţie, şi reuneşte tineri din opt ţări, printre care Uzbekistan, Rusia, Polonia, Australia, Italia şi Franţa”, a subliniat Stelian Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Culturale Operacademy. Proiectul constă într-o academie de operă, unde tinerii vin şi, sub bagheta unor profesionişti, învaţă, încă de pe băncile universităţilor, ce înseamnă un adevărat spectacol. “Prin acest prioiect se oferă şansa tinerilor cântăreţi de a apărea pe o scenă. În sistemul educaţional românesc nu există această posibilitate de a pune în scenă astfel de spectacole”, a precizat regizorul Carmelo Agnello. Repetiţiile la “Flautul fermecat” au început, în Cetatea Oradea, urmând ca pe 23 şi 25 octombrie a.c., în sala mare a Teatrului Regina Maria, orădenii să poată urmări rezultatul acestei perioade de repetiţii intensive. Spectacolele vor fi interpretate în limba germană cu supratitrare în limba română. Acest proiect este finanţat de Ministerul Culturii, dar şi de câţiva factori locali. Biletele pentru spectacolul de operă s-au pus deja în vânzare la casieria Teatrului Regina Maria, preţurile variind între 15 şi 35 de lei. De asemenea, pe 13 octombrie, artiştii vor susţine pe scena Filarmonicii de Stat Oradea, de la ora 19.00, spectacolul liric “Amici in canto”. Preţul unui bilet este 25 de lei.

04.10.2015 Crisana
Spectacol programat pe 23 si 25 octombrie – Repetiţii la “Flautul fermecat”
Autor: Cristina Puşcaş

Asociaţia Culturală Operacademy revine în Oradea cu un nou proiect de anvergură, opera “Flautul fermecat”, care se va juca pe scena Teatrului Regina Maria, în zilele de 23 şi 25 octombrie a.c. Repetiţiile au început, pe 1 octombrie, la Cetatea din Oradea, invitaţii din ţară şi străinătate ajungând de câteva zile aici.

Ministerul Culturii a acceptat să devină partenerul Asociaţiei Culturale Operacademy, care implementează la Oradea, în al doilea an consecutiv, un proiect cultural important. Astfel, începând din 1 octombrie, Cetatea Oradea găzduieşte un master class organizat pentru 16 tineri talentaţi, Proiectul are ca finalitate punerea în scenă a spectacolului “Flautul fermecat”, dar şi a seratei muzicale “Amici in canto”. “Proiectul constă într-o producţie de operă, unde tineri talentaţi din întreaga lume vin la Oradea şi lucrează intens şi cu multă dăruire, până la zece ore pe zi, pentru această premieră orădeană. Toţi aceşti tineri se vor putea bucura de experienţa profesională a dirijorului Julian Smith din Ţara Galilor, a regizorului Carmelo Agnello din Franţa, respectiv a pianistului italian Salvatore Scinaldi”, a precizat Stelian Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Culturale Operacademy. Spectacolul “Flautul Fermecat” se bucură de o distribuţie specială, foarte tânără, din cei 16 cântăreţi opt fiind români, restul sunt invitaţi străini veniţi din Uzbekistan, Rusia, Polonia, Australia, Italia şi Franţa. Protagoniştii acestui spectacol sunt: Florin Mircea Ganea (Oradea), care îl va interpreta pe Sarastro; Tamino va fi jucat de Robert Bede (Oradea); Regina nopţii va prinde viaţă prin tânăra soprană Cristina Maria Oltean (Cluj) şi Stephanie Gibson (Anglia/Australia); Pamina, fiica sa, va fi interpretată de Elise Efremov (Austria/Franţa); Jacek Batarowski (Polonia) va fi Papageno; Papagena va fi interpretată de Nataliya Brazhkina (Rusia); Monostatos va fi jucat de Richard Golian (Franţa); Maria Tempfli (Oradea) va da voce personajului prima doamnă a reginei; a doua doamnă – Ania Wozniak (Franţa/Polonia); a treia doamnă – Valeriya Sharovatova (Uzbekistan); primul copil – Cristina Bede (Oradea); al doilea copil – Mascaş Roxana (Oradea); al treilea copil – Andreea Gordan (Oradea); al doilea preot şi primul străjer – Laszlo Bede (Oradea); vorbitorul şi al doilea străjer – Giuseppe Zema (Italia). Repetiţiile la “Flautul fermecat” vor începe azi, în Cetatea Oradea, urmând ca pe 23 şi 25 octombrie a.c., la sala mare a Teatrului Regina Maria, orădenii să poată urmări rezultatul acestei perioade de repetiţii intensive. Spectacolele vor fi interpretate în limba germană cu supratitrare în limba română. Acest proiect este finanţat de Ministerul Culturii, având şi sprijinul Consiliului Judeţean Bihor şi al Primăriei Oradea şi a numeroşi sponsori orădeni, care au acceptat mai multe variante de parteneriat cu Asociaţia Culturală Operacademy. Totodată, acest proiect se va bucura şi de sprijinul Filarmonicii de Stat Oradea şi a corului “ProArt Academy”, dirijor Ovidiu Niculaş, din Oradea. Pentru cei care apreciază activităţile şi evenimentele Asociaţiei a fost conceput programul “Deveniţi Partener Operacademy” unde, printr-un ajutor financiar, orădenii pot contribui la dezvoltarea acestor proiecte. Contribuţiile încep deja de la 200 lei, sumă care include două bilete la spectacolul “Flautul fermecat” şi două bilete la concertul “Amici in canto”, în plus şi alte câteva avantaje rezervate numai partenerilor. Amănunte pe http://www.operacademy.eu/. Biletele pentru spectacolul de operă s-au pus deja în vânzare la casieria Teatrului Regina Maria, preţurile variind între 15 şi 35 de lei.

01.10.2015 Jurnal Bihorean - OperAcademy revine cu „Flautul fermecat” şi „Amici in canto”

OperAcademy revine cu „Flautul fermecat” şi „Amici in canto”

OperAcademy revine cu „Flautul fermecat” şi „Amici in canto”© Foto: Facebook
Scris de Călin Corpaş – Spectacolul liric „Amici in canto” va avea loc în 13 octombrie, la Filarmonică, iar opera mozartiană, la Teatru, în 23 şi 25 octombrie.

Ediţia a doua a proiectului cultural OperAcademy, iniţiat de tenorul Stelian Gheorghe, aduce în octombrie la Oradea opera „Flautul fermecat”, de Mozart, cu două spectacole, dar şi concertul liric „Amici in canto”.

Marţi, 13 octombrie, spectacolul liric „Amici in canto” va aduce pe scena Filarmonicii de Stat din Oradea arii de operă interpretate de artiştii din distribuţia „Flautului fermecat”, acompaniaţi la pian de Salvatore Scinaldi şi Camelia Matei. Biletele se pun în vânzare începând cu 5 octombrie, la casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Distribuţie internaţională

„Flautul fermecat” va fi jucat pe scena mare a Teatrului Regina Maria vineri, 23 şi duminică, 25 octombrie, proiectul fiind, de altfel, o colaborare între OperAcademy şi Teatrul orădean. Distribuţia este alcătuită din artişti orădeni, din Cluj şi Bucureşti, dar şi din străinătate: Anglia/Australia, Franţa, Italia, Polonia, Rusia şi Uzbekistan! Biletele pentru cele două spectacole de operă vor fi puse în vânzare de către Teatrul Regina Maria din Oradea.

Proiectul OperAcademy este finanţat de Guvernului României, prin Ministerul Culturii. De asemenea, beneficiază de sprijinul financiar şi logistic al Consiliului Judeţean Bihor. În acelaşi timp, OperAcademy 2015 se bucură şi de contribuţiile sponsorilor şi partenerilor privaţi atraşi în proiect (Euroiteh/Europlast, Banca Transilvania, Dacor, Ramada, Caro Boutique Hotel&Restaurant, Selina Group, BMW Grup West Premium, Consulting Forest Royal, Hotel Continental Forum, Ocolul Silvic „Sfânta Maria”, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Etanova, Asociația Firmelor Bihorene, Federația Patronilor Bihor și Kiwanis Internațional).

La prima ediţie OperAcademy, opera „Nunta lui Figaro” s-a jucat cu casa închisă la Teatrul Regina Maria, culegând aprecierile publicului şi ale criticilor, anul trecut.

Distribuţia OperAcademy pentru „Flautul fermecat”

Sarastro – Florin Mircea Ganea (Oradea);
Tamino – Robert Bede (Oradea);
Regina nopţii – Cristina Maria Oltean (Cluj) şi Stephanie Gibson (Anglia/Australia);
Pamina – Elise Efremov (Austria/Franţa);
Papageno – Jacek Batarowski (Polonia);
Papagena – Nataliya Brazhkina (Rusia);
Monostatos – Richard Golian (Franţa);
Prima doamnă a reginei – Maria Tempfli (Oradea);
A doua doamnă – Ania Wozniak (Franţa/Polonia);
A treia doamnă – Valeriya Sharovatova (Uzbekistan);
Primul copil – Cristina Bede (Oradea);
Al doilea copil – Mascaş Roxana (Oradea);
Al treilea copil – Andreea Gordan (Oradea);
Al doilea preot şi Primul străjer – Şerban Cristache (Bucureşti);
Vorbitorul şi al doilea străjer – Giuseppe Zema (Italia);
Filarmonica de Stat din Oradea va asigura orchestraţia spectacolului de operă, dirijior – Julian Smith (Ţara Galilor);
Regizor: Carmelo Agnello.

 

http://www.bihon.ro/operacademy-revine-cu-flautul-fermecat-si-amici-in-canto/1577530

28.10.2014 Jurnal Bihorean – Se cere bis la “Nunta lui Figaro”!

Scris de Călin Corpaş – Opera jucată duminică seara a adus un plus de calitate pe scena Teatrului orădean.

Deşi costumele nu au fost de epocă, experimentându-se vestimentaţii specifice secolului XX, „Nunta lui Figaro” de duminică seara a avut strălucire. Pentru că, până la urmă, omul sfinţeşte locul, iar vocile artiştilor sunt cele ce fac spectacolul. Vocea şi ţinuta scenică, congruenţa dintre personaje şi artiştii ce le însufleţesc sunt esenţiale pentru calitatea „produsului finit”.

La finalul celor circa trei ore de spectacol, publicul orădean a fost generos cu artiştii care le-au oferit „Nunta lui Figaro” pe scena teatrului orădean. O operă ce s-ar cere repetată, însă rămâne de văzut în ce măsură Oradea este în stare să pună în scenă încă o dată un asemenea spectacol pentru iubitorii frumosului din oraşul nostru. O punere în scenă ce cu siguranţă a crescut nivelul de aşteptare în rândul generosului public ce a umplut duminică seara sala mare a Teatrului Regina Maria.

Spectacolul a avut sare şi piper: tenori, soprane, baritoni şi mezzosoprane, acompaniaţi de Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea, dar şi de corul „L’anunciazionne” al Catedralei greco-catolice Sf. Nicolae din Oradea.

Protagoniştii

Distribuţia a fost una internaţională. Artişti tineri, dar cu experienţă, de peste hotare, şi-au conjugat eforturile alături de studenţi orădeni aspiranţi la roluri care să-i afirme. La doar 29 de ani, baritonul rus Anton Markov l-a jucat cu nerv pe Figaro, în timp ce soprana Olga Czerwinsky (Austria, născută în Ucraina) a dat dovadă de o naturaleţe ieşită din comun, în rolul miresei lui Figaro, Susanna.

Experienţa baritonului galez Rhys Jenkins a făcut din contele de Almaviva un personaj ce cu greu va putea fi uitat de publicul orădean. Orădeancă la origine, stabilită acum în Elveţia, Diana Oros – Wilder a jucat-o cu graţie pe Rosina, greu încercata contesă de Almaviva. Soprana Antonela Bârnat (Bucureşti) l-a însufleţit pe amorezul Cherubino, personajul ce leagă întreaga operă, în timp ce bas-baritonul orădean Florin Mircea Ganea l-a interpretat cu aplomb pe Bartolo, tatăl lui Figaro. Energica franţuzoaică Marine Chagnon a fost Barbarina, veşnic desculţă, în timp ce alţi tineri artişti orădeni au făcut cinste Universităţii din Oradea: Antonia Iacob (Marcellina), Cristina Bede (Barbarina), Robert Bede (Basilio), Levente Meszaros (Antonio) şi Laszlo Bede (Don Curzio).

Opera „Nunta lui Figaro”, de W.A. Mozart a fost pusă în scenă la iniţiativa tenorului Stelian Gheorghe, prin Asociaţia Culturală OperAcademy, în colaborare cu Teatrul Regina Maria, Filarmonica de Stat Oradea şi Universitatea Oradea.

http://www.bihon.ro/se-cere-bis-la-nunta-lui-figaro/1472038

27.10.2014 Crişana – “Nunta lui Figaro” în premieră la Oradea – Un spectacol pe gustul publicului
Nunta lui Figaro, în premieră la Oradea – Un spectacol pe gustul publicului
Autor: Cristina Puşcaş

O bucurie muzicală a umplut, duminică seara, sufletele orădenilor care au fost prezenţi în sala Teatrului Regina Maria la spectacolul de operă “Nunta lui Figaro”. 

Spectacolul a fost o premieră muzicală realizată de către Asociația Culturală Operacademy care, timp de o lună, a derulat în municipiul de pe Criş, primul atelier de operă din Oradea. Proiectul iniţiat de către Stelian Gheorghe, preşedintele Asociația Culturală Operacademy, a avut drept scop promovarea unor tineri artişti orădeni, dar şi din străinătate. Astfel, pe scena Teatrului Regina Maria au fost aduşi solişti consacraţi pe scenele internaţionale şi studenţi ai Facultăţii de Arte, care au avut astfel şansa de a acumula experienţă pe acest plan. Protagoniştii acestui spectacol au fost: Anton Markov (Rusia), care l-a interpretat pe Figaro, Olga Czerwinski (Austria) – Susanna; Diana Oros (Canada) – Contesa Almaviva; Rhys Jenkins (Țara Galilor) – Contesa Almaviva; Antonela Bârnat (București) / Viktor Josif (Universitatea din Oradea) – Cherubino; Florin Mircea Ganea (Universitatea din Oradea) – Bartolo; Robert Bede (Universitatea din Oradea) / Laszlo Bede (Universitatea din Oradea) – Basilio; Cristina Bede (Universitatea din Oradea) / Marine Chagnon (Franța) – Barbarina; Antonia Iacob (Liceul de Arte Oradea) / Rosalie Dubois (Franța) – Marcellina; Levente Meszaros (Universitatea din Oradea) – Antonio. Linia melodioasă şi plină de lirism a uneia dintre cele mai cunoscute opere a adus multă bucurie în sufletele spectatorilor care au gustat din plin acest spectacol. Figaro va reuşi, după multe momente, să răzbată seria de intrigi puse la cale de Contele Almaviva, care a făcut o pasiune pentru Susanna, logodnica lui Figaro. Finalul va fi, totuşi, unul fericit, când, după numeroase obstacole, Figaro va reuşi să se căsătorească cu aleasa inimii. Succesul spectacolului a fost dat, în primul rând, de interpretarea scenică, soliştii reuşind să intre în pielea personajelor şi să dea viaţă acestora. Toţi aceşti tineri artişti s-au putut bucura de experienţa profesională a regizorului Carmelo Agnello, respectiv a dirijorului Julian Smith. Totodată, frumuseţea spectacolului a fost amplificată şi de acompaniamentul orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea și a Corului “L’annunciazione” al Catedralei Greco-Catolice “Sf. Nicolae” din Oradea (Dirijor: prof. dr. Radu Mureșan). De asemenea, pe scenă a evoluat Salvatore Scinaldi (Italia), care a cântat la clavecin.

22.10.2014 Crişana – “Amici in canto” – Un spectacol susţinut de tineri artişti – Arii celebre pe scena filarmonicii
Un spectacol susţinut de tineri artişti – Arii celebre pe scena Filarmonicii
Autor: Cristina Puşcaş

Sala Enescu – Bartok a Filarmonicii de Stat din Oradea a fost, marţi seara, gazda unui spectacol surpriză oferit de o mână de tineri artişti talentaţi din Oradea, dar şi de peste hotare.

Asociaţia Culturală OperAcademy şi Filarmonica din Oradea a organizat o serată muzicală, care a avut în program arii şi duete din opere, operetă şi canţonete celebre italiene. Evenimentul s-a bucurat de un public avizat, care a gustat şi apreciat calitatea vocală excepţională a artiştilor care au urcat, marţi seara, pe scena Enescu-Bartok. Spectacolul, intitulat sugestiv “Amici in canto”, este un proiect gândit de către preşedintele Asociaţiei Culturale OperAcademy, Stelian Gheorghe, tenor, care locuieşte de mai mulţi ani în Germania. Acesta derulează, în această lună, la Oradea, programul “Academia de operă – Nunta lui Figaro”, care include o serie de evenimente în care a implicat numeroşi studenţi orădeni şi din alte ţări. Astfel, el a oferit acestor tineri artişti şansa să urce pe scena din Oradea şi să dovedească că sunt foarte talentaţi şi pot să ofere spectacole şi momente speciale publicului larg de pretutindeni. Spectacolul a fost acompaniat de renumitul pianist italian Salvatore Scinaldi, care a avut-o alături pe orădeanca Camelia Matei, studentă în anul IV la Facultatea de Muzică, secţia pian. Profesor şi director muzical la Şcoala de Muzică “Logos” din Oradea, Camelia Matei s-a dovedit a fi la înălţimea pretenţiilor unui astfel de eveniment, reuşind să câştige admiraţia atât a colegilor de pe scenă, dar şi a publicului. Preţ de două ore, pe scena Filarmonicii, au evoluat tineri solişti orădeni, şi nu numai, în frunte cu Stelian Gheorghe, iniţiatorul acestui proiect. Acesta a dovedit că, pe lângă un bun organizator de evenimente, are şi o voce specială de tenor. Cei care au reuşit să încânte publicul orădean prin vocile lor au fost Antonela Barnat, Antonia Iacob, Diana Oros, Anton Markov, Florin Mircea Ganea, Cristina Bede, Maria Tempfli, Laszlo Bede, Rhys Jenkins, Levente Meszaros, Olga Czerwinski şi Marine Changon, care au susţinut, fie singuri, fie în duet, arii din opere, operetă şi canţonete celebre. Finalul a fost unul special, pregătit pentru publicul orădean, artiştii urcând cu toţii şi cântând o bucată muzicală din Traviata.

 

22.10.2014 Jurnal Bihorean – “Amici in canto” – Operă de înaltă ţinută

Operă de înaltă ţinută

Scris de Călin Corpaş – Spectacolul „Amici in canto” a fost mai mult decât o încălzire pentru „Nunta lui Figaro”, de duminică.

Un spectacol prea frumos pentru un public relativ restrâns, marţi seara, în sala Enescu – Bartok a Filarmonicii de Stat. Chiar dacă pe afiş au apărut artişti cunoscuţi la nivel naţional şi chiar internaţional. Asociaţia OperAcademy, fondată de tenorul Stelian Gheorghe a pus în scenă, cu concursul instituţiei conduse de Todor Albert, un spectacol de operă de excelentă factură. Unii ar putea-o caracteriza drept ca o încălzire pentru „Nunta lui Figaro”, de Mozart, ce va fi jucată duminică seara, la Teatru, cu casa închisă. Tot în organizarea OperAcademy, în colaborare cu Teatrul Regina Maria şi Universitatea din Oradea.

Dar a fost mult mai mult decât atât. Spectacolul „Amici in canto” s-a tradus prin arii celebre de operă şi nu numai, în italiană, franceză, rusă şi română. Baritonul britanic Rhys Jenkins a cântat împreună cu tenorul român Stelian Gheorghe un duet din opera „Don Carlo” de Verdi, în timp ce soprana Antonela Barnat (ex-Opera Română din Bucureşti) şi baritonul Jenkins au stârnit aplauze generoase pentru duetul romantic „La ci darem la mano”, din „Don Giovanni”, de W. A. Mozart. Tot din „Don Giovanni” a încântat şi bas-baritonul orădean Florin Mircea Ganea, în timp ce un alt orădean, tenorul Laszlo Bede, a urcat octavele cu „Dicitencello vuie”, de Falvo. Un alt orădean, tânărul bariton Levente Meszaros a preferat limba română, cântând „Codrule, codruţule”.

Soprana franceză Marine Chaqnon a interpretat cu sare şi piper „J’ai deux amants”, din comedia muzicală „L’amour masque” de Andre Messager, iar talentatul bariton rus Anton Markov a oferit cu nerv o arie din „Serenade de Don Juan”, de Ceaikovski, în limba sa maternă

„Giubba” lui Gheorghe

Nici opera „Pagliacci”, de R. Leoncavallo, nu a fost uitată de artişti. Mai întâi, soprana Diana Oros – Wilder, originară din Oradea a interpretat „Qual fiamma avea…”, pentru ca tenorul Stelian Gheorghe să ne dea măsura valorii sale, interpretând o arie pe cât de pretenţioasă, pe-atât de cutremurătoare: „Recitar… vesti la giubba”.

Tânăra soprană orădeancă Maria Tempfli a interpretat aria „O mio babbino caro”, de Puccini, în timp ce Rosalie Dubois a deschis spectacolul cu „Ombra mai fui”, din opera Serse, scrisă în 1738  de Handel. Orădeanca Cristina Bede (soprană) a preferat şi ea limba română, dând farmec „Muzicii” scrise de G. Grigoriu.

La final, toţi artiştii au urcat pe scenă pentru a-şi primi binemeritatele aplauze, încântându-şi publicul cu un „Brindisi”, din Traviata lui Verdi

http://www.bihon.ro/opera-de-inalta-tinuta/1470085

14.10.2014 Jurnal Bihorean – “Nunta lui Figaro” în distribuţie internaţională la Oradea

„Nunta lui Figaro” în distribuţie internaţională, la Oradea

Scris de Călin Corpaş -Pe 26 octombrie, scena Teatrului Regina Maria va găzdui un spectacol de operă, ce se anunţă a fi unul de înaltă clasă.

După „Aida” şi programatul „Bărbier din Sevilla” (15 octombrie),   la Oradea va fi interpretată şi „Nunta lui Figaro”, de Wolfgang Amadeus Mozart.

Pe 26 octombrie, Teatrul Regina Maria va fi gazda unui spectacol de operă de gală, cu distribuţie internaţională: dirijorul este din Ţara Galilor, regizorul din Franţa, asistentul său din Columbia, iar pianistul este italian! Figaro este italian, contele şi contesa Almaviva vin din Canada şi Ţara Galilor, distribuţia aducând laolaltă artişti din România, Franţa, Austria, Italia, Ţara Galilor şi Canada. Remarcabil este faptul că toţi artiştii ce figurează în distribuţie sunt tineri sub 40 de ani, dar, important, cu roluri serioase la activ, ce pot fi verificate pe portalul internaţional operabase.com.

Orădenii, încurajaţi

Iniţiatorul spectacolului este tenorul Stelian Gheorghe, originar din Bucureşti dar stabilit în Bavaria, cel care, prin fundaţia sa, Asociaţia Culturală OperAcademy, în colaborare cu Teatrul şi Univeristatea, îşi propune să promoveze tinere talente locale în ale operei: elevi, studenţi şi absolvenţi ai Departamentului de Muzică din cadrul Facultăţii de Arte. De altfel, solişti orădeni se regăsesc în distribuţia spectacolului, fie ca titulari – Florin Mircea Ganea, Antonia Iacob, Robert Bede, Cristina Bede, Levente Meszaros – fie ca variante: Viktor Iosif şi Laszlo Bede.  În spectacol mai sunt anunţate Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea şi corul “L’Annunciazione” al Catedralei Greco-Catolice Sf. Nicolae din Oradea.

„În vederea unui spectacol de calitate, am distribuit în rolurile principale cântăreţi care deja au experienţă, putând fi un exemplu pentru cei tineri. Cu această ocazie, tineri artişti din Oradea vor avea ocazia să lucreze cu maeştri care sunt foarte activi în lumea operei”, ne transmite Stelian Gheorghe, cel care a reuşit să adune sponsorizări private, pentru ca spectacolul să poată avea loc în Oradea.  Pe lângă sprijinul Teatrului şi a Filarmonicii, iniţiatorul a obţinut o finanţare şi de la Consiliul Judeţean. Preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, ne-a transmis că „Nunta lui Figaro” va beneficia de o finanţare în valoare de 15.000 de lei, de la Consiliul Judeţean.

„Nunta lui Figaro” va fi precedată, în 21 octombrie, de un concert cu arii de operă şi canzonette, acompaniate de pian, la Filarmonică, tot în cadrul Academiei de Operă, proiect iniţiat de OperAcademy.

Distribuţia „Nunţii lui Figaro”

Contesa Almaviva (sopran) – Diana Oros (Canada)
Contele Almaviva (bariton)- Rhys Jenkins (Ţara Galilor)
Susanna (sopran) – Olga Czerwinsky (Austria)
Figaro (bas-bariton) – Pietro Toscano (Italia)
Cherubino (sopran) – Antoanela Barnat (Bucureşti – România) sau Viktor Iosif (Oradea – România)
Marcellina (sopran) – Antonia Iacob (Oradea – România) sau Rosalie Dubois (Franţa)
Bartolo (bas) – Florin Mircea Ganea (Oradea – România)
Basilio (tenor) – Robert Bede sau Laszlo Bede (Oradea – România)
Barbarina (sopran) – Cristina Bede (Oradea – România) sau Marine Chagnon (Franţa)
Antonio (bas) – Levente Meszaros (Oradea – România)
Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea
Corul L’Annunciazione de la Catedrala Sf. Nicolae din Oradea, dirijor prof. dr. Radu Mureşan

Dirijor – Julian Smith (Ţara Galilor)
Regizor – Carmelo Agnello (Franţa) – profesor la Universitatea nr. 8 din Paris, profesor la Conservatorul Claude Debussy din Paris, dramaturg în opera din Nancy, iniţiator şi coordonator al festivalului de operă “Nebrodi in canto” din Sicilia.
Asistent regie – Juan Pablo Villa (Columbia)
Pian/Clavecin – Salvatore Scinaldi (Italia)
Scenografie – Vioara Bara (Oradea – România)

http://www.bihon.ro/nunta-lui-figaro-in-distributie-internationala-la-oradea/1462896

07.10.2014 Crişana – “Nunta lui Figaro” o premieră oradeană – O şansă pentru tinerii artişti orădeni

„Nunta lui Figaro” – o premieră orădeană – O şansă pentru tinerii artişti orădeni

Primul atelier de operă din Oradea, proiect iniţiat de către Asociația Culturală Operacademy, va avea ca finalitate punerea în scenă, pe data de 26 octombrie, a operei „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, care îi va avea ca protagonişti pe tineri artişti orădeni.

Stelian Gheorghe, preşedintele Asociației Culturale Operacademy, a iniţiat acest proiect la propunerea studentului orădean Florin Ganea, care şi-a exprimat dorinţa de a avea activitate solistică mai bogată şi în oraşul său, Oradea. Astfel a fost gândit un proiect în parteneriat cu Teatrul Regina Maria şi Universitatea din Oradea – Facultatea de Arte, având sprijinul Filarmonicii de Stat Oradea. Stelian Gheorghe este şi el tenor, locuieşte de mai mulţi ani în Germania, iar de ceva vreme s-a aflat în preajma unui festival privat de operă, de unde a învăţat foarte mult.

„Proiectul a pornit la dorinţa unor studenţi de aici, din Oradea. Astfel, am ales spectacolul de operă „Nunta lui Figaro”, care are zece roluri, toate jucate de tineri, din care şapte sunt din Oradea”, a precizat Stelian Gheorghe. Protagoniştii acestui spectacol sunt: Anton Markov (Rusia), care îl va interpreta pe Figaro, Olga Czerwinski (Austria) – Susanna; Diana Oros (Canada) – Contesa Almaviva; Rhys Jenkins (Țara Galilor) – Contesa Almaviva; Antonela Bârnat (București) / Viktor Josif (Universitatea din Oradea) – Cherubino; Florin Mircea Ganea (Universitatea din Oradea) – Bartolo; Robert Bede (Universitatea din Oradea) / Laszlo Bede (Universitatea din Oradea) – Basilio; Cristina Bede (Universitatea din Oradea) / Marine Chagnon (Franța) – Barbarina; Antonia Iacob (Liceul de Arte Oradea) / Rosalie Dubois (Franța) – Marcellina; Levente Meszaros (Universitatea din Oradea) – Antonio. Toţi aceşti tineri se vor putea bucura de experienţa profesională a regizorului Carmelo Agnello, respectiv a dirijorului Julian Smith. Carmelo Agnello este profesor la Universitatea nr. 8 din Paris, profesor la Conservatorul Claude Debussy din Paris, dramaturg la Opera din Nancy și inițiator și coordonator al Festivalului Atelier de Operă “Nebrodi in canto” din Sicilia. Julian Smith a fost selecționer al celei mai prestigioase competiții de canto din lume: BBC Cardiff Singer of the World. A fost directorul muzical al Operei Naționale Galeze vreme de 21 de ani, timp în care a dirijat aproximativ 40 de opere pentru companie. De asemenea, spectacolul se va bucura de acompaniamentul orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea și a Corului „L’annunciazione” al Catedralei Greco-Catolice „Sf. Nicolae” din Oradea (Dirijor: prof. dr. Radu Mureșan). Totodată, pe scenă va evolua Salvatore Scinaldi (Italia), care va cânta la clavecin. Proiectul este finanţat parţial de Consiliul Judeţean Bihor. Spectacolul este programat pentru duminică, 26 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria. Pentru elevi şi studenţi, preţul unui bilet este între 5 lei la balcon, respectiv 20 de lei în sală, 25 de lei în lojile laterale, 30 de lei în lojile centrale și 15 lei la balcon, pentru restul.